Google Translate

donderdag 5 mei 2016

Max Manus: Man of War

Filmdetails:
Titel: Max Manus: Man of War
Regisseur: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Jaar: 2008
Verhaal: Thomas Nordseth-Tiller
Acteurs: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch
Duur: 118 minuten
IMDB cijfer: 7,3



Samenvatting:
Nadat hij tegen de communisten in Finland heeft gestreden keert Max Manus aan het begin van de Tweede Wereldoorlog terug naar zijn thuisland Noorwegen, dat bezet wordt door de Nazi's. Hij sluit zich aan bij het gewapend verzet en wordt al snel één van de belangrijkste leden van de beruchte Oslo-verzetsgroep van Gunnar Sønsteby. Het aanvallen van Duitse schepen in de haven van Oslo is hun specialiteit.

Max Manus:
Max Manus
Maximo Guillermo "Max" Manus (9 december 1914 - 20 september 1996) was een bekende Noorse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, die gespecialiseerd is in sabotage in het bezette Noorwegen. Na de oorlog schreef hij verschillende boeken (onder andere 9 Lives Before Thirty en Underwater Saboteurover zijn avonturen en begon zijn eigen bedrijf Max Manus AS. Hij werd twee keer bekroond met de hoogste onderscheiding van Noorwegen voor militaire moed. (Bron: Wikipedia). Op Blogzweden kwam de naam Max Manus voor in het boek De doden hebben geen verhaal van Gard Sveen. In Oslo kwamen we het standbeeld van Max Manus tegen op Gyldenløves Bastion te Akershus vesting in Oslo.

Max Manus Akershus vesting.
In 2008 is het leven van Max Manus tijdens de Tweede Wereldoorlog verfilmd. De film begint met de Winteroorlog strijd in Sallafronten, Finland tegen de Sovjet-Unie in maart 1940. Max Manus had zich vrijwillig aangemeld. Deze oorlog duurde tot 13 maart 1940. Op 9 april 1940 viel Duitsland Noorwegen binnen en in juni 1940 begon Max met werkzaamheden in het Noorse verzet. Er zijn vervolgens verschillende acties te zien van Max Manus en zijn vrienden, zoals Operasjon Mardonius in Oslo haven op 27 april 1943 en het tot zinken brengen van het schip SS Donau op 16 januari 1945. Tijdens de oorlog leert Max Ida Nikoline "Tikken" Lindebrække kennen en na de oorlog trouwen ze. Rode draad in de film is de Duiste politieman Siegfried Fehmer. Hij diende de Gestapo in Oslo en zit Max Manus elke keer op de hielen.

De film is gebaseerd op de autobiografische boeken Det vil helst gå godt en Det blir alvor van Max Manus. De boeken zijn direct na de oorlog in 1945 en 1946 uitgegeven. Verwijt op de film is dat het niet echt lijkt of het oorlog is omdat Max Manus en zijn vrienden niet veel te lijden hebben gehad in de film. Het gaat ze gemakkelijk af en ze komen bijvoorbeeld erg gemakkelijk in de buurt van het schip de SS Donau. Wat mij zelf opviel is dat Max door de Gestapo in de beginjaren van de oorlog werd opgepakt, maar vrij simpel kon ontsnappen uit het ziekenhuis. Dit is best wel ongeloofwaardig, maar het blijkt dus echt zo gebeurd te zijn.

Conclusie:
Wil je meer weten over de rol die Max Manus in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld, dan is deze film een absolute aanrader. Het geeft je meer inzicht wie Max Manus was en geeft tevens een goed beeld over de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noorwegen. De rol van Max Manus door Aksel Hennie wordt zeer goed en geloofwaardig neergezet. De rest speelt ook goed en de film verveelt geen moment. In 2008 verscheen ook de Deense film Flammen & Citronen. De Max Manus film wordt in recensies hier vaak mee vergeleken. Die film heb ik nog niet gezien, maar staat op de lijst om te bekijken.

Recensies:
- Filmofiel
- Movie Film review
- Historian at large
- Moviemeter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten