Google Translate

maandag 16 oktober 2017

Norsemen

Serie details:
Titel: NorsemenVikingane
Jaar: 2016
Regisseurs: Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen
Verhaal: Jon Iver Helgaker en Jonas Torgersen
Acteurs: Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Trond Fausa
Duur: Seizoen 1 (6 afleveringen van 30 minuten)
IMDB cijfer: 7,7



Samenvatting:
De inwoners van het Vikingdorpje Norheim in de achtste eeuw kampen met politieke rivaliteit, maatschappelijke veranderingen en vernieuwingen die hun cultuur en levenswijze overhoop halen. Iedere dag krijgen ze te maken met machtsveranderingen en ze trekken geregeld ten strijde. Daarnaast krijgen ze ook te maken met liefdesperikelen en familieproblemen.


De serie:
Vikingane, of Norsemen in het Engels, is een zesdelige serie uit Noorwegen. Ik volgde de Facebook pagina al een tijdje en was blij verrast dat Netflix de serie zou uitzenden. Afgelopen weekend het eerste seizoen op Netflix bekeken. Het zijn maar zes delen en elke deel duurt dertig minuten dus een seizoen is zo lekker snel te bekijken. Netflix zendt de Engelstalige versie uit en niet de Noorse. De makers hebben de serie namelijk in twee talen opgenomen en de Noorse acteurs spreken dan ook zelf Engels. Totaal geen probleem mee, want het klinkt soms wel grappig. Grappig is de serie ook. Ik ben geen van fan van comedy's, maar dit soort humor bevalt me uitstekend. De serie wordt vergeleken met Monty Python meets Game of Thrones. Game of Thrones heb ik niet gezien, maar Monty Python wel. Persoonlijk vind ik de humor niet zo op Monty Python lijken. Gelukkig is de humor in Norsemen bij vlagen geweldig.

Wardruna
Ik kan een heel verhaal gaan ophangen waar de serie over gaat, maar het draait voornamelijk om humor in de Vikingentijd. De samenvatting zegt eigenlijk genoeg over het verhaal. Er zijn veel verwijzingen naar de Vikings serie en de Blood Eagle wordt zeker drie keer genoemd. Daarnaast is de muziek van Wardruna te horen. De nummers zijn wat korter te horen dan in de Vikings serie. Lagertha uit Vikings stond model voor Frøya. Ook nog een aantal nieuwe dingen geleerd en dat zijn: ættestup, holmgang en niding.

ættestup
Biedt de serie alleen maar humor? Nee, de beelden zijn ook heerlijk om te zien. Norsemen is opgenomen in het historisch centrum Avaldnes en je kunt genieten van het Noorse landschap.


Conclusie:
Leuke serie met mooie beelden en verbale en fysieke humor. Soms wel erg bloederig. Gelukkig duren de afleveringen een half uur en geen uur. Een uur was denk ik teveel van het goede geweest. De serie is zo succesvol dat er een tweede seizoen is gemaakt. In november dit jaar wordt denk ik in Noorwegen het eerste deel uitgezonden.


Meer informatie over Norsemen:

Recensies:
- The Pipeline
- Viking Movies
- The Guardian
- The Adelaide Review
- Thornews
- Brandywine Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten